online svenska skrivprov

Typing Speed Result

WPM

Keystroke

Correct

Incorrect

Accuracy

Fast Fluent Averaage Slow
WPM 70+ WPM 45 to WPM 69 WPM 35 to WPM 44 WPM 15 to WPM 34

Your Recent WPM Scores

...

Increase Your Typing Speed

Start Typing Lessons

Online gratis svenskt skrivhastighetstest

Touch Typing är ett sätt som en person skriver utan att titta på tangentbordet. Tanken är att var och en finger är egna uppsättningar av område på tangentbordet och du måste öva och lära dig dessa områden. Så ditt fingerminne lär dig dessa områden och du skriver utan att titta på tangentbordet.

Sittposition och hållning för att skriva

  • Sitt rakt med din spinposition rak.
  • Håll armbågarna böjda i rätt vinkel.
  • Vänd skärmen med huvudet lätt framåtlutat.
  • Håll avståndet mellan ögonen och skärmen bör vara 45 till 70 cm.
  • Handled kan vidröra bordsskivan och placera fingret på tangentbordet. Byt aldrig din kropp vikt till din handled. Undvik belastning på axel-, arm- och handledsmuskler.

Startradsposition

Hemraden är en mittrad på tangentbordet som är central för alla de andra raden. Placera fingrarna över tangenterna på startraden som är ASDF och JKL; låter dig lättare nå andra rader på tangentbordet.

Hur du ökar din skrivhastighet från genomsnittlig skrivning (40 WPM) till snabb skrivning (70 WPM).

Fokusera på noggrannhet snarare än hastighet

Ett stort misstag som nästan varje person gör, genom att fokusera på endast skrivhastighet. Det bästa vore om du koncentrerar dig på att skriva felfritt. Kom ihåg att noggrannhet är mer viktigt än skrivhastighet. Om du till exempel har en hastighet på 90 WPM men en noggrannhet på bara 80 %, betyder det att du behöver mycket lång tid för att rätta till felen. Så i slutändan kan du se att din genomsnittliga skrivhastighet kommer att minska mycket. Fokusera på noggrannheten först efter den hastigheten. Om du övar regelbundet kommer din skrivhastighet att öka automatiskt.

Rätt fingerplacering

Hemraden är en mittrad på tangentbordet som är central för alla andra raden. Placera fingrarna över tangenterna på startraden som är ASDF och JKL; låter dig lättare nå andra rader på tangentbordet.

Placera fingrarna och lägg dem på ASDF och JKL; nycklar som är placerad i mitten av bokstavsknapparna. Den här raden kallas HOME ROW eftersom du alltid utgår från dessa tangenter och återvänd alltid till dem.

Du kan känna en liten stötlinje på F och J-tangenter under pekfingrarna. Du måste hitta dessa tangenter utan att titta på tangentbordet.

Genomsnittlig skrivhastighet

Först måste du kontrollera hur snabbt du skriver. Om du hamnar mellan 35 WPM till 45 WPM så har du en genomsnittlig typ. Det räcker för att få maskinskrivarjobbet som sekreterare, revisor eller maskinskrivare. Om du får mindre än 35 WPM betyder det att du förbättrar din skrivning med minst 40 WPM.