Ujian Menaip Bahasa Inggeris Dalam Talian

Typing Speed Result

WPM

Keystroke

Correct

Incorrect

Accuracy

Fast Fluent Averaage Slow
WPM 70+ WPM 45 to WPM 69 WPM 35 to WPM 44 WPM 15 to WPM 34

Your Recent WPM Scores

...

Increase Your Typing Speed

Start Typing Lessons

Ujian kelajuan Menaip Bahasa Melayu percuma dalam talian

Menaip sentuh ialah cara seseorang menulis tanpa melihat papan kekunci. Ideanya ialah setiap jari ialah set zon sendiri pada papan kekunci dan anda perlu berlatih dan mempelajari zon tersebut. Jadi ingatan jari anda mempelajari kawasan tersebut dan anda menaip tanpa melihat papan kekunci.

Postur duduk dan menaip

  • Duduk tegak dengan kedudukan putaran anda tegak.
  • Pastikan siku anda bengkok pada sudut yang betul.
  • Pastikan siku anda bengkok pada sudut yang betul.
  • pastikan jarak antara mata anda dan skrin hendaklah 45 hingga 70 sm.
  • Tangan boleh menyentuh meja dan meletakkan jari pada papan kekunci. Jangan sekali-kali mengalihkan berat badan anda ke pergelangan tangan anda. Elakkan menegangkan otot-otot bahu, lengan dan pergelangan tangan.

Kedudukan baris utama

Baris utama ialah baris tengah papan kekunci yang menjadi pusat kepada semua baris lain. Meletakkan jari anda pada kekunci baris asas yang ASDF dan JKL; membolehkan anda lebih mudah mencapai baris lain pada papan kekunci.

Cara meningkatkan kelajuan menaip anda daripada menaip sederhana (40 WPM) kepada menaip pantas (70 WPM).

Fokus pada ketepatan, bukan kelajuan

Satu kesilapan besar yang hampir setiap orang lakukan, hanya memfokuskan pada kelajuan menaip. Adalah lebih baik jika anda menumpukan pada menaip tanpa ralat. Ingat, ketepatan adalah lebih penting daripada kelajuan menaip. Sebagai contoh, jika anda mempunyai kelajuan 90 WPM, tetapi kadar ketepatan hanya 80%, ini bermakna anda memerlukan masa yang sangat lama untuk membetulkan ralat. Jadi, pada akhirnya, anda dapat melihat bahawa purata kelajuan menaip akan berkurangan dengan banyak. Fokus pada ketepatan dahulu selepas kelajuan itu. Jika anda berlatih dengan kerap, kelajuan menaip anda akan meningkat secara automatik.

Peletakan jari yang betul

Barisan utama ialah baris tengah papan kekunci yang menjadi pusat kepada semua baris lain. Meletakkan jari anda pada kekunci baris asas yang ASDF dan JKL; membolehkan anda lebih mudah mencapai baris lain pada papan kekunci.

Letakkan jari anda dan letakkan pada ASDF dan JKL; kekunci yang terletak di baris tengah kekunci huruf. Baris ini dipanggil HOME ROW kerana anda sentiasa bermula dari kekunci ini dan sentiasa kembali kepadanya.

Anda boleh merasakan garisan benjolan ringan pada kekunci F dan J di bawah jari telunjuk, anda telah menemui kekunci ini tanpa melihat papan kekunci.

Purata kelajuan menaip

Mula-mula anda perlu menyemak kelajuan anda menaip. Jika anda mendapat antara 35 WPM hingga 45 WPM, maka anda mempunyai penaip purata. Dapatkan sahaja kerja menaip sebagai setiausaha, akauntan atau jurutaip. Jika anda mendapat kurang daripada 35 WPM, ini bermakna anda meningkatkan penaipan anda sekurang-kurangnya 40 WPM.