Онлајн македонски тест за пишување

Typing Speed Result

WPM

Keystroke

Correct

Incorrect

Accuracy

Fast Fluent Averaage Slow
WPM 70+ WPM 45 to WPM 69 WPM 35 to WPM 44 WPM 15 to WPM 34

Your Recent WPM Scores

...

Increase Your Typing Speed

Start Typing Lessons

Онлајн бесплатен македонски тест за брзина на пишување

Пишување со допир е начин на кој човек пишува без да гледа во тастатурата. Идејата е дека секој прстот е сопствени групи на области на тастатурата и треба да ги вежбате и научите тие области. Значи меморијата на прстите научете ја таа област и пишувате без да гледате во тастатурата.

Седечка положба и држење за пишување

  • Седнете право со исправена положба на центрифугирање.
  • Држете ги лактите свиткани под прав агол.
  • Свртете се кон екранот со главата благо навалена нанапред.
  • Одржувајте растојание помеѓу очите и екранот треба да биде од 45 до 70 см.
  • Зглобот може да ја допира масата и да го стави прстот на тастатурата. Никогаш не го менувајте вашето тело тежина до вашиот зглоб. Избегнувајте оптоварување на мускулите на рамото, рацете и зглобот.

Позиција на почетниот ред

Почетниот ред е среден ред од тастатурата кој е централен за сите други редови. Поставување на прстите над копчињата од почетниот ред што е ASDF и JKL; ви овозможува полесно да допрете до други редови на тастатурата.

Како да ја зголемите брзината на пишување од просечно пишување (40 WPM) до брзо пишување (70 WPM).

Фокусирање на прецизноста наместо брзината

Голема грешка што ја прави речиси секој човек, фокусирајќи се на само брзина на пишување. Најдобро би било да се концентрирате на пишувањето без грешки. Запомнете, точноста е повеќе важно од брзината на пишување. На пример, ако имате брзина од 90 WPM, но стапка на точност од само 80%, тоа значи дека треба многу долго време за да се поправат грешките. Така, на крајот, можете да видите дека вашата просечна брзина на пишување ќе се намали многу. Прво фокусирајте се на точноста после таа брзина. Ако вежбате редовно, вашата брзина на пишување ќе се зголеми автоматски.

Правилно поставување на прстите

Почетниот ред е среден ред од тастатурата што е централен за сите другиот ред. Поставување на прстите над копчињата од почетниот ред што е ASDF и JKL; ви овозможува полесно да допрете до други редови на тастатурата.

Поставете ги прстите и ставете ги на ASDF и JKL; клучеви кои се се наоѓа во средниот ред на копчињата со буквите. Овој ред се нарекува HOME ROW затоа што секогаш почнувате од овие копчиња и секогаш враќајте им се.

Можете да почувствувате малку нерамна линија на F и Копчиња J под показалецот, ги пронајдовте овие копчиња без да гледате во тастатурата.

Просечна брзина на пишување

Прво треба да проверите колку брзо пишувате. Ако дојдете помеѓу 35 WPM до 45 WPM тогаш имате просечен типувач. Доволно е да ја добиете работата како секретарка, сметководител или дактилограф. Ако добиете помалку од 35 WPM, тоа значи дека го подобрувате пишувањето најмалку 40 WPM.