Online test tipkanja hrvatskog jezika

Typing Speed Result

WPM

Keystroke

Correct

Incorrect

Accuracy

Fast Fluent Averaage Slow
WPM 70+ WPM 45 to WPM 69 WPM 35 to WPM 44 WPM 15 to WPM 34

Your Recent WPM Scores

...

Increase Your Typing Speed

Start Typing Lessons

Mrežni besplatni test brzine CroationTyping

Tipkanje dodirom je način na koji osoba tipka bez gledanja u tipkovnicu. Ideja je da svaki prst je vlastiti set područja na tipkovnici i morate vježbati i naučiti ta područja. Tako memorija vašeg prsta nauči ta područja i tipkate bez gledanja u tipkovnicu.

Sjedeći položaj i držanje za tipkanje

  • Sjednite ravno s ravnim položajem vrtnje.
  • Držite laktove savijene pod pravim kutom.
  • Okrenite se prema ekranu s blago nagnutom glavom prema naprijed.
  • Održavajte razmak između očiju i zaslona od 45 do 70 cm.
  • Zglob može dotaknuti površinu stola i staviti prst na tipkovnicu. Nikada nemojte pomicati tijelo težinu na vašem zapešću. Izbjegavajte naprezanje mišića ramena, ruku i zapešća.

Pozicija u početnom redu

Početni red je srednji red tipkovnice koji je središnji za sve ostale redove. Postavite svoje prste preko tipki početnog reda koji su ASDF i JKL; vam omogućuje da lakše dosegnete druge redove na tipkovnici.

Kako povećati brzinu tipkanja s prosječnog tipkanja (40 WPM) na brzo tipkanje (70 WPM).

Fokusiranje na točnost, a ne na brzinu

Velika pogreška koju čini gotovo svaka osoba fokusirajući se na samo brzina tipkanja. Najbolje bi bilo da se koncentrirate na tipkanje bez grešaka. Zapamtite, točnost je više važnija od brzine tipkanja. Na primjer, ako imate brzinu od 90 WPM, ali stopu točnosti od samo 80%, to znači da treba jako dugo vremena za ispravljanje grešaka. Dakle, u konačnici možete vidjeti da će se vaša prosječna brzina tipkanja smanjiti puno. Prvo se usredotočite na točnost nakon te brzine. Ako redovito vježbate, vaša će se brzina tipkanja povećati automatski.

Pravilno postavljanje prstiju

Početni red je srednji red tipkovnice koji je središnji za sve drugi red. Postavite svoje prste preko tipki početnog reda koji su ASDF i JKL; vam omogućuje da lakše dosegnete druge redove na tipkovnici.

Stavite prste i stavite ih na ASDF i JKL; ključevi koji su koji se nalazi u srednjem redu slovnih tipki. Ovaj red se zove POČETNI RED jer uvijek počinjete od ovih tipki i uvijek im se vraćati.

Možete osjetiti blago neravninu na F i Tipke J ispod kažiprsta, ove tipke možete pronaći bez gledanja u tipkovnicu.

Prosječna brzina tipkanja

Prvo morate provjeriti koliko brzo tipkate. Ako dođete između 35 WPM do 45 WPM onda imate prosječnu tipkaču. Dovoljno je dobiti posao daktilografa kao tajnica, računovođa ili daktilograf. Ako imate manje od 35 WPM, to znači da poboljšavate svoje tipkanje za najmanje 40 WPM.