Онлайн тест по машинопис на български език

Typing Speed Result

WPM

Keystroke

Correct

Incorrect

Accuracy

Fast Fluent Averaage Slow
WPM 70+ WPM 45 to WPM 69 WPM 35 to WPM 44 WPM 15 to WPM 34

Your Recent WPM Scores

...

Increase Your Typing Speed

Start Typing Lessons

Онлайн безплатен тест за скорост на писане на български

Писането с докосване е начин, по който човек пише, без да гледа клавиатурата. Идеята е всеки пръстът е собствен набор от области на клавиатурата и трябва да практикувате и да научите тези области. Така паметта на пръстите ви научава тези области и пишете, без да гледате клавиатурата.

Седнала позиция и поза за писане

  • Седнете изправени с изправена позиция на въртене.
  • Дръжте лактите си свити под прав ъгъл.
  • Застанете с лице към екрана с леко наклонена напред глава.
  • Поддържайте разстоянието между очите и екрана трябва да бъде от 45 до 70 см.
  • Китката може да докосне плота на масата и да постави пръста ви върху клавиатурата. Никога не местете тялото си тегло на китката ви. Избягвайте натоварването на мускулите на раменете, ръцете и китките.

Позиция на началния ред

Началният ред е среден ред на клавиатурата, който е централен за всички останали редове. Позиционирайте пръстите си върху клавишите на началния ред, които са ASDF и JKL; ви позволява по-лесно да достигате до други редове на клавиатурата.

Как да увеличите скоростта си на писане от средно (40 WPM) до бързо писане (70 WPM).

Фокусиране върху точността, а не скоростта

Голяма грешка, която почти всеки човек прави, като се фокусира върху само скорост на писане. Най-добре е да се съсредоточите върху писането без грешки. Не забравяйте, че точността е повече важно от скоростта на писане. Например, ако имате скорост от 90 WPM, но процент на точност от само 80%, това означава, че вие трябва много дълго време за отстраняване на грешките. Така че в крайна сметка можете да видите, че средната ви скорост на писане ще намалее много. Съсредоточете се първо върху точността след тази скорост. Ако практикувате редовно, скоростта ви на писане ще се увеличи автоматично.

Правилно поставяне на пръстите

Началният ред е среден ред на клавиатурата, който е централен за всички другия ред. Позиционирайте пръстите си върху клавишите на началния ред, които са ASDF и JKL; ви позволява по-лесно да достигате до други редове на клавиатурата.

Поставете пръстите си и ги поставете върху ASDF и JKL; ключове, които са разположен в средния ред на буквените клавиши. Този ред се нарича HOME ROW, защото винаги започвате от тези клавиши и винаги се връщайте към тях.

Можете да усетите леко изпъкнала линия на F и Клавиши J под показалеца си, Вие намирате тези клавиши, без да гледате към клавиатурата.

Средна скорост на писане

Първо трябва да проверите колко бързо пишете. Ако попаднете между 35 WPM до 45 WPM, тогава имате средно пишеща машина. Достатъчно е да получите машинописна работа като секретар, счетоводител или машинописка. Ако получите по-малко от 35 WPM, това означава, че подобрявате писането си с поне 40 WPM.